Prawidłowe żywienie jest istotnym warunkiem prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego oraz wzmacniania odporności dzieci. Zdrowa dieta to nie tylko dobrze skomponowane posiłki główne, ale także przekąski, które dzieci spożywają w różnych sytuacjach, o różnych porach dnia.
Słodkie napoje, ciasteczka i batoniki to w wielu przypadkach główne produkty, po które dzieci sięgają w ciągu dnia. Same nie potrafią ocenić co jest dla nich dobre, zdrowe i wybierają produkty, które im smakują. Tymczasem brak wiedzy w zakresie zdrowego żywienia, sprzyjający „niezdrowym” wyborom żywieniowym, nasila ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości, także u dzieci.
Żyjemy w pośpiechu, a mając mało czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zastępujemy je wysokokalorycznymi przekąskami w dużej ilości. Przekąska wpisała się na stałe w jadłospisy dzieci i osób dorosłych. Ważne jest zatem, aby dzięki swoim wartościom odżywczym odpowiadała preferencjom smakowym, a jednocześnie służyła poprawie jakości diety.
Do zdrowych przekąsek zaliczymy:
• świeże warzywa i owoce, również sałatki, jako źródło witamin, błonnika i składników mineralnych,
• mleczne produkty fermentowane (naturalne i smakowe jogurty, maślanki, serki homogenizowane), jako źródło wapnia i białka,
• pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki i drobne ciasteczka pełnoziarniste z ziarnami), jako źródło błonnika i węglowodanów złożonych,
• orzechy, jako źródło składników mineralnych,
• suszone owoce, jako źródło składników mineralnych i błonnika.
Należy pamiętać, aby ograniczać przekąski o dużej wartości energetycznej i małej wartości odżywczej, takich jak: słodycze, ciasta i ciasteczka, słone przekąski.
Stopniowe zmiany w diecie, w tym w wyborze zdrowych przekąsek to sposób na poprawę zdrowia dzieci.