Już po raz kolejny, dzięki staraniom Pana Dyrektora Jarosława Koniora, gościliśmy w Szkole Mistrzostwa Sportowego w Szczyrku, gdzie przeprowadziliśmy wykłady i warsztaty z zakresu żywienia w sporcie dla gimnazjalistów i licealistów.
W ramach wykładu omówiono zasady racjonalnego żywienia osób aktywnych fizycznie. Omawiając zalecenia żywieniowe zwrócono uwagę, że liczba porcji sugerowana w szwajcarskiej piramidzie dla sportowców pozwala na zbudowanie racji pokarmowej na poziomie około 2800 kcal. Dla ułatwienia planowania jadłospisów poglądowo przedstawiono wielkości porcji wybranych produktów (np. 120 g owoców, 120 g pieczywa). Na zakończenie wykładu zawodnicy analizowali swój sposób żywienia. W czasie dyskusji pojawiły się pytania o posiłki pomiędzy śniadaniem a startem w zawodach, a także o zaplanowanie śniadanie w cenie 5zł.
Kolejną częścią spotkania były warsztaty dla zawodników dyscyplin zimowych, takich jak zjazd alpejski i biegi narciarskie oraz skoki narciarskie i kombinacja alpejska. Zwrócono uwagę na produkty bogate w żelazo oraz ogólne zasady żywienia przy niedoborach tego składnika. Warsztaty były bardzo udane, poszczególne grupy uczestniczyły w nich z dużym zaangażowaniem. Starsi zawodnicy i zawodniczki bardzo chętnie planowali racje pokarmowe o konkretnej kaloryczności, dobrze się przy tym bawiąc i ucząc.
Trzecia cześć poświęcona była pytaniom indywidualnym w dwóch grupach chłopców i dziewcząt. Pytania dotyczyły metod obniżenia masy ciała, zdrowych przekąsek, preparatów sprzyjających redukcji masy ciała oraz posiłków potreningowych.
Dziękujemy Panu Dyrektorowi za zaproszenie i jak zwykle miłą atmosferę podczas szkolenia.