Dieta sportowca powinna uwzględniać różnokolorowe warzywa, w postaci
surowej oraz gotowanej, duszonej, pieczonej i grillowanej.
Wybierając warzywa należy zwrócić uwagę na produkty sezonowe zatem w październiku i listopadzie na talerzach powinny znaleźć
się potrawy z: dyni, kapusty białej i czerwonej, selera, jarmużu, marchwi,kalafiora, kukurydzy, szpinaku, selera naciowego, pora i brukselek. W tym
okresie warzywa dostarczają najwięcej składników odżywczych, a poza tym są
smaczniejsze niż inne dostępne przez cały rok. Poniżej przedstawiamy
propozycję zupy i przekąski z dynią w roli głównej.
Składniki: [dynia (1,5 kg- ½ średniej dyni), ziemniaki (140 g- 2 średnie), pietruszka (90 g- 1 duża), cebula (120 g- 1 duża), czosnek (10 g- 4 ząbki), jabłko (90 g- ½ dużego lub 1 małe), olej rzepakowy (20 g- 1 łyżka), sól, pieprz, świeży tymianek, natka pietruszki, pestki dyni]
Smak kremu zaostrzy odrobina tartego imbiru – taka zupa będzie działała rozgrzewająco!
Wartość energetyczna 1 porcji kremu z pieczonej dyni i białych warzyw podanych z pestkami dyni (200 g – miseczka):
Wartość energetyczna: 76,2 kcal
Węglowodany: 11g
Białka: 2,6 g
Tłuszcze: 3,8 g
Błonnik: 3,3 g
Pieczona dynia z cynamonem i kardamonem
Receptura: Dynię kroimy w paski, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cynamonem i kardamonem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180⁰C przez ok. 25 min.
Receptura: Dynię kroimy na małe kawałki, wykładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, jabłko i cebulę oraz pokrojoną w plastry pietruszkę i ząbki czosnku. Całość polewamy łyżką oleju rzepakowego, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i świeżego tymianku. Blachę wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i blendujemy na krem. Krem jest bardzo gęsty, dlatego dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Krem podajemy z łyżeczką uprażonych na suchej patelni pestek dyni oraz natką pietruszki.