Warzywa są bogatym źródłem składników pokarmowych, w tym witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy, błonnika i innych. Zawierają substancje ważne dla zdrowia, odporności immunologicznej i wydolności fizycznej. Odgrywają istotną rolę w regulacji gospodarki kwasowo- zasadowej. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi dla młodzieży warzywa należy spożywać kilka razy dziennie, a w świetle szwajcarskiej piramidy żywieniowej dla sportowców zaleca się codzienne spożycie 3 porcji warzyw (przynajmniej raz na surowo). Dieta sportowca powinna uwzględniać różnokolorowe warzywa, w postaci surowej oraz gotowanej, duszonej, pieczonej i grillowanej. Warzywa powinny zajmować w głównych posiłkach prawie połowę talerza. Dla wyrównania zachwianej gospodarki kwasowo-zasadowej po wieczornym treningu kolacja powinna być bogata w warzywa. Wybierając warzywa należy zwrócić uwagę na produkty sezonowe zatem w październiku i listopadzie na talerzach powinny znaleźć się potrawy z: dyni, kapusty białej i czerwonej, selera, jarmużu, marchwi, kalafiora, kukurydzy, szpinaku, selera naciowego, pora i brukselek. W tym okresie warzywa dostarczają najwięcej składników odżywczych, a poza tym są smaczniejsze niż inne dostępne przez cały rok.
Pamiętaj, że:
Dynia jest źródłem witamin (C, grupy B, beta-karotenu), soli mineralnych (magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu), białka i błonnika. Wspomaga odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy, reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę jelit, niweluje zaparcia i oczyszcza organizm.
Czosnek jest bogaty w witaminę C, wapń, fosfor i potas. Działa silnie przeciwskurczowo i antybakteryjnie, obniża poziom cholesterolu we krwi.
Cebula zawiera kwas foliowy, wapń, potas, magnez i fosfor. Działa przeciwzapalnie, wzmaga oczyszczanie układu trawiennego.
Tymianek wzmacnia sprawność układu nerwowego, zwiększa apetyt, podnosi ciśnienie krwi, działa moczopędnie, napotnie, zwalcza pasożyty jelitowe, wywołuje miesiączkowanie. Pobudza układ odpornościowy, ponadto działa dezynfekująco, znieczulająco, przeciwzakrzepowo oraz przeciwkaszlowo i przeciwbólowo. Wskazany jest przy ogólnej osłabieniu oraz anemii u dzieci.
Imbir działa rozgrzewająco i wzmaga perystaltykę jelit. Jest bogaty w wapń, magnez i potas. Poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa koncentrację. Stymuluje wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Działa rozkurczowo i przeciwdziała wzdęciom. Mocno rozgrzewa, przynosi ulgę chorym stawom, leczy migreny i ból mięśni. Jest zalecany przy pierwszych objawach przeziębienia, również anginie i chorobach gardła (nie jest wskazany w gorączce!).
Cynamon zalecany jest w stanach ogólnego osłabienia, przeziębieniach, bólach mięśni, biegunce, chorobach skóry oraz zakłóceniach rytmu serca. Działa wzmacniająco na nerki i obniża poziom tzw. złego cholesterolu (LDL).
Kardamon przyspiesza metabolizm, usprawnia perystaltykę jelit, rozgrzewa nerki. Zalecany jest również w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (niestrawnościach, wzdęciach, skurczach żołądka). Działa rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie, zatem można go dodawać do kawy lub herbaty w przeziębieniach.
Aleksandra Pięta