- Z diety należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe: wyciągi z kości i mięsa, podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, śledzie, szproty, czekoladę, kawę naturalną, herbatę, kakao, soczewicę, groch, fasolę, grzyby, szpinak. Nie zaleca się również: wędlin, konserw, ostrych przypraw, tłuszczów zwierzęcych (wyjątek: masło i śmietanka), rabarbaru i alkoholu.
- W planowaniu żywienia zaleca się produkty z niewielką ilością (lub bez) puryn: mleko, sery, jaja w ograniczonej ilości, tłuszcze (masło, śmietanka), owoce, warzywa (oprócz nasion roślin strączkowych i szpinaku), ryż, miód, dżem i marmoladę. Dozwolone są także produkty zbożowe oraz mięso w ograniczonej ilości (ok. 50 g/dobę).
- Z płynów, zamiast mocnej herbaty, kawy i kakao, poleca się wodę przegotowaną z sokami owocowymi, kawę zbożową, herbatę owocową i ziołową, wody mineralne alkaliczne oraz chude mleko, jogurt, kefir i koktajle owocowe.
- Białko, witaminy i składniki mineralne podaje się w normie fizjologicznej, tłuszcze ogranicza się do połowy normy, węglowodany natomiast należy zwiększyć, gdyż w przeciwieństwie do tłuszczów, wzmagają wydalanie moczanów.
- Nadmierna spożycie alkoholu może spowodować wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi i wywołać ostry atak dny moczanowej. Alkohol aktywuje metabolizm puryn oraz zwiększa stężenie kwasu mlekowego we krwi, który hamuje wydalanie kwasu moczowego przez nerki.
- Posiłki należy spożywać 4-5 razy na dobę.
- Ostatni posiłek wskazany jest do 4 godzin przed snem, aby nie dopuścić do zatrzymania się większych ilości kwasu moczowego w nocy.
- W okresie napadowym wskazana jest dieta bezmięsna, a najkorzystniejsze jest zastosowanie diety płynnej, kleikowo- owocowej.
- Zalecaną techniką przygotowywania posiłków jest przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze. Mięso podaje się po ugotowaniu w dużej ilości wody. Zabrania się spożywania potraw smażonych, pieczonych i duszonych. Potrawy należy przyrządzać bez tłuszczu, a dozwoloną jego ilość można dodać do gotowych potraw.
- Warzywa i owoce mogą być spożywane jako gotowane lub w postaci surówek.
Bibliografia:
Frączek B. Diety alternatywne i ich zastosowanie w sporcie. Wyd. Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia, Kraków 2016
Aleksandra Pięta