busty redhead has ffm threesome in car.www.mompov.pro anal insemination compilation.

Jak dbać o nawodnienie organizmu?

Posted on

Prawidłowe nawadnianie organizmu jest ważnym aspektem racjonalnego żywienia, warunkującym zachowanie zdrowia. Organizm człowieka bez jedzenia może przetrwać do sześciu tygodni, a bez wody tylko do tygodnia. Woda pełni wiele istotnych funkcji fizjologicznych. Stanowi ok. 60% masy ciała, przy czym najwięcej wody znajduje się w organizmie noworodków (75%), a najmniej u osób w wieku podeszłym (50%). […]


Sposoby radzenia sobie z napadami objadania się w czasie stosowania diet redukcyjnych

Posted on

Zjawisko napadowego objadania się w czasie stosowania diet odchudzających jest zależne od wielu czynników, w tym biologicznych i psychologicznych. Napadowe objadanie się jest skutkiem zaburzonych mechanizmów samoregulacji, polegających na utrudnionej kontroli ilości przyjmowanego pożywienia, najczęściej w specyficznych sytuacjach (np. spotkania towarzyskie, oglądanie telewizji/filmu, czytanie książek, spożywanie alkoholu, stan znużenia i zmęczenie). W tych okolicznościach obserwuje […]


Zasady żywienia dzieci w wieku szkolnym

Posted on

Jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój i utrzymanie dobrego stanu zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie, które polega na pokryciu zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany), wodę, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zarówno niedobór, jak i nadmiar energii oraz składników pokarmowych wpływa na zachwianie równowagi procesów metabolicznych. Dzieci (i młodzież) są w […]


Dieta kobiet w ciąży- 10 najważniejszych wskazówek

Posted on

Dieta kobiet ciężarnych powinna opierać się na założeniach racjonalnego żywienia. Niewłaściwe spożycie energii i składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych może negatywnie wpływać na rozwój płodu. Poniżej przedstawiono 10 przydatnych wskazówek w zakresie prawidłowego odżywiania się kobiet w okresie ciąży.   Zaplanuj 3 główne pełnowartościowe i 2 uzupełniające posiłki w ciągu dnia Posiłki spożywaj regularnie, […]


Dieta ubogopurynowa – najważniejsze zalecenia

Posted on

Z diety należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe: wyciągi z kości i mięsa, podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, śledzie, szproty, czekoladę, kawę naturalną, herbatę,  kakao, soczewicę, groch, fasolę, grzyby, szpinak. Nie zaleca się również: wędlin, konserw, ostrych przypraw, tłuszczów zwierzęcych (wyjątek: masło i śmietanka), rabarbaru i alkoholu. W planowaniu żywienia zaleca się produkty z niewielką […]


Dieta młodego sportowca

Posted on

Głównym celem żywienia młodych początkujących sportowców jest zaspokojenie zwiększonych potrzeb fizjologicznych, związanych z przebiegiem intensywnych procesów rozwojowych oraz podejmowaną aktywnością fizyczną. W wieku seniorskim natomiast podstawowym celem indywidualnie dobranych strategii żywieniowych i suplementacyjnych jest zwiększanie potencjału zdrowotnego, zdolności wysiłkowych i optymalizacja efektów treningu. Nie ulega też wątpliwości, że nawyki związane z racjonalnym żywieniem wpojone w […]


Pomysły na zdrowe przekąski do pracy i szkoły

Posted on

Pomysły na zdrowe przekąski do pracy i szkoły Celem racjonalnego odżywiania jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych ilościach i proporcjach. Istotna jest prawidłowa podaż makroskładników (białka, tłuszczów, węglowodanów) oraz witamin, soli mineralnych i błonnika. W ostatnich latach obserwuje się wzrost rozpowszechnienia nadmiernej masy ciała w populacji polskiej, również u dzieci. Otyłość może […]


Odżywianie w pierwszym trymestrze ciąży

Posted on

Odżywianie w pierwszym trymestrze ciąży Właściwe odżywianie się kobiety w okresie ciąży ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka, zarówno w życiu płodowym, jak również po narodzinach. Już na etapie planowania ciąży warto zracjonalizować nawyki żywieniowe, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie na energię, białko, witaminy, składniki mineralne i nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosowanie odpowiedniej diety wpływa […]


Alergia pokarmowa – Nietolerancja pokarmowa – Nadwrażliwość na pokarm

Posted on

Alergia pokarmowa- Nietolerancja pokarmowa- Nadwrażliwość na pokarm W ostatnich latach coraz częściej mówi się o nietolerancjach i alergiach pokarmowych. Z jednej strony obserwuje się wzrost zachorowalności, a z drugiej brak uniwersalnych narzędzi diagnostycznych. Alergia, dotycząca potencjalnie każdego narządu i układu, związana jest najczęściej z objawami przewlekłymi i nawracającymi po spożyciu określonych produktów. Może mieć również […]


L- karnityna: kilka słów o właściwościach zdrowotnych oraz zastosowaniu w sporcie

Posted on

L- karnityna: kilka słów o właściwościach zdrowotnych oraz zastosowaniu w sporcie L- karnityna po raz pierwszy została wyizolowana na początku XX wieku z mięśni, stąd jej nazwa (carnus – mięsień). Karnitynę początkowo zaliczano do witamin z grupy B, ze względu na podobny mechanizm działania. Aktualnie określana jest jako związek witaminopochodny. W organizmie dorosłego człowieka w […]