W dniach 16-18 maja, w Ośrodku Przygotowań Olimpijskich w Spale, odbyła się ogólnopolska konferencja trenerów szkolenia olimpijskiego w sportach zimowych, zorganizowana przez Instytut Sportu – Państwowy Instytut Badawczy. Było to ważne wydarzenie dla trenerów, w ramach którego wykłady prowadzili specjaliści z kraju i zagranicy, m. in. dr hab. prof. nadzw. Zbigniew Trzaskoma, Per Nymoen i Trond Nystad z Norweskiego Związku Narciarskiego, prof. Will Hopkins z Victoria University w Melbourne, dr Gerard Rietjens z Utrecht w Holandii, dr Dagmara Budnik-Przybylska z Uniwersytetu Gdańskiego, dr hab. prof. nadzw. Miłosz Czuba z Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, dr hab. prof. nadzw. Jadwiga Malczewska- Lenczowska oraz szkoleniowiec Trix-Dietetyka Sportowa- dr hab. Barbara Frączek. Uczestnicy wysłuchali referatów na temat treningu siły i mocy mięśniowej, systemów szkolenia młodzieży, analizy obciążeń treningowych w przygotowaniu do najważniejszych imprez sportowych, czynników wpływających na realizację wysiłku startowego, koncentracji uwagi w sporcie, zasad żywienia sportowców różnych dyscyplin w okresie startowym oraz zastosowanie hipoksji w okresie przygotowawczym. Tematyka konferencji wzbudziła ogromne zainteresowanie, którego efektem było zgromadzenie się w OPO w Spale ponad czterdziestu szkoleniowców kadr narodowych, kierowników wyszkolenia polskich związków sportowych, przedstawicieli Departamentu Sportu Wyczynowego MSiT i trenerów Zespołu Metodyczno-Szkoleniowego Instytutu Sportu. Wykłady miały charakter naukowy, uwzględniały treści szkoleniowe i aplikacyjne w odniesieniu do codziennej pracy trenera. Konferencja charakteryzowała się wysokim poziomem merytorycznym, sprawną organizacją oraz interesującą tematyką wraz z nowoczesną formą przekazu. W trzecim dniu konferencji wygłoszono referat na temat żywienia w okresie bezpośredniego przygotowania zawodnika w skokach narciarskich. Należy zwrócić uwagę, że BPS to czas, gdy od zawodnika wymagana jest szczególna dyscyplina żywieniowa, której przestrzeganie może zadecydować o wygranej. Dieta rekomendowana w okresie zawodów charakteryzuje się specyficznymi założeniami, a dobór żywności oraz suplementów musi być precyzyjnie określony i zaplanowany z uwzględnieniem indywidualnych cech i predyspozycji sportowca. Zachęcamy do zapoznania się z oferta Trix-DS obejmującą opracowanie strategii żywieniowej zawodników różnych dyscyplin sportowych.
https://trix-dietetykasportowa.pl/konsultacje/sportowiec-wyczynowy/