W sobotę, w krakowskiej Akademii Wychowania Fizycznego, odbył się kurs Trenera UEFA B dla Trenerów i Instruktorów piłki nożnej, organizowany przez MZPN. Zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej w swojej strategii rozwoju przywiązuje dużą wagę do kształcenia wysokokwalifikowanej kadry trenerskiej. Trix-Dietetyka Sportowa uczestniczył w teoretycznej części Szkolenia, w wykładzie wygłoszonym przez dr hab. Barbara Frączek na temat aktualnych wytycznych dotyczących żywienia oraz suplementacji zawodników wyczynowo uprawiających piłkę nożną. To nie pierwsze Nasze spotkanie w takim miłym gronie. Braliśmy także udział jako Szkoleniowcy w Kursokonferencji Kadry Trenersko-Instruktorskiej MZPN (https://www.mzpnkrakow.pl/media/files/czasopisma/futbol_malopolski/futbol_malopolski_106.pdf). Ponadto, w ostatnim numerze kwartalnika „Trener” 4 (s. 120) zamieszczono artykuł nt. Diety i wspomagania żywieniowego w treningu piłkarzy nożnych (https://www.mzpnkrakow.pl/media/files/czasopisma/trener/trener_120_01_2014.pdf).