Dzisiaj wchodzi w życie nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego, dotyczące znakowania żywności we wszystkich państwach UE (1169/2011).
Nowelizacja ta wprowadza obowiązek umieszczania na etykietach produktów informacji o zawartości wszystkich składników, w tym potencjalnych alergenów. Obowiązkowe dane na etykietach muszą być napisane większą czcionką, aby zwiększyć ich czytelność dla konsumentów. Rozporządzenie nakłada także obowiązek wskazania przez producenta miejsca pochodzenia danego produktu spożywczego. Oznakowaniu podlega kraj lub miejsce pochodzenia mięsa wieprzowego, drobiowego oraz uzyskanego z owiec i kóz. Wymogi te dotyczą mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego, oferowanego konsumentom indywidualnym i zakładom żywienia zbiorowego. Ponadto, wymagane jest podanie informacji o zastosowaniu przez producenta niejadalnych osłonek w wędlinach.
Określenie przez Komisję Europejską tak szczegółowego sposobu informowania o jakości żywności ma służyć poprawie ochrony zdrowia i interesów konsumentów.